Svenskt namn

Latinsk namn

Beskrivning

Höjd, färg och blomtid

Anisisop

Agastache foeniculum

Perenn. Hela plantan doftar starkt av anis. Får violetta blommor. Används till te och ev. i sallader. En populär bi- och fjärilsväxt. Fin i rabatt. Bra att torka som eternell.

Höjd 60 - 80 cm. Blommar i juli-september.

Apelsintimjan

'Fragrantissimus Orange'

Ett-till flerårig. Utmärkt kryddväxt som passar till fisk och sallader. Uppskattas av bin.
En mycket dekorativ mattbildare som passar fint till stenpartier och murar.

Höjd ca 15 cm. Blommar juni-juli

Basilika

Ocimum basilicum

Plantor och information finns i "lilla rummet" här intill i växthuset!
Sorterna:Spicy globe, Fino Verde, Greek Bush, Genoveses, Sweet Dani, Lime, Kanel, Citron, Vanlig thai, Arrat, Osmin, Spice, vanilla spice mfl.


Bladmynta Sisho

Perilla frutescens

Ettårig. Mörkt burgundröd bladmynta med sågformade bladkanter. Brukar beskrivas med arom påminnande om mynta och basilika, med lite inslag av kanel och kryddnejlika. Blommorna är också ätbara.

Planthöjd upp till 40 cm. Skydddat läge, tål ej frost

Citrongräs

Cymbopgon flexuosus

Asiatiskt gräs med upprätta hårda strån med tydlig citronsmak. Flitigt använd i det asiatiska köket.

Höjd ca 50 cm

Citronmeliss

Melissa officinalis

Perenn. Små, oansenliga vita eller gula blommor och citrondoftande blad. Har lugnande egenskaper och används vid oro, huvudvärk och sömnbesvär. I maten används den där det behövs citronsmak t ex i höns- och äggrätter, i stuvningar, såser och soppor. Även i sallader och salladsdressingar.

Höjd 40 - 50 cm.

Citrontemynta

Monarda citriodora

Ettårig i vår växtzon. En underbar aromatisk doftande växt med rosa blommor. Mycket rikblommande under sensommaren och hösten. Hela växten doftar citron. Bladen kan användas som färsk krydda och till te.

Höjd 60-100 cm. Blommar i juli-september. Trivs i sandblandad jor på soligt läge.

Dansk körvel

Anthriscus cerefolium

Ettårig ört med fin och säregen smak av persilja och ett stänk av myrra. Mycket vacker att dekorera maten med. Idealisk i örtsåser och till ägg, fisk, skaldjur och ost. Självsår sig om den trivs och kommer då tillbaks tidigt följande år.

Höjd 10 - 15 cm.

Dill

Anethum graveolens

Ettårig krydda. De aromatiska bladen används ofta i det svenska köket, klippt och hackad i kalla och varma såser m.m. Bildar kronor längre fram på hösten som bl a används vid inläggningar.

Höjd 50 - 100 cm.

Fransk dragon

Artemisia dracunculus

Klassisk kryddväxt och används i t ex soppor, bearnaisesås m m.

Höjd 40 - 60 cm. Växer i sol - halvskugga

Grekisk oregano

Origanum hirtum/samothrake

Perenn. Väldoftande växt med vita blommor och små ljusgröna äggformade blad. Mycket stark arom. Färsk eller torkad till spagetti, pizza, tomat- eller osträtter.

Höjd 40 cm. Blommar i juli - september.

Gräslök

Allium schoenoprasum

Perenn. Omtyckt kryddväxt till bl a sill, sallader och smörgåsar.
Torkade blommor kan användas som eternell.

Höjd ca 30 cm.

Grönmynta

Mentha spicata

Perenn. Lilablå blomspira. Har odlats i klosterträdgårdar i århundraden. Droppar av extrakt lindrar förkylning. Används till te, såser, grytor, vinäger, desserter, fruktsallader mm.

Höjd 70 cm. Blommar i juli - september.

Isop

Hyssopus officinalis

Perenn. Klarblå eller rosa små blommor och blad med stark, tilltalande doft. Ingick i kyrkbuketten. Har en lätt bitter smak och ska användas med försiktighet i maten. Strö blommorna över salladen! Används som läkeört vid förkylningar. Lämplig att använda som låg infattningshäck. Vacker och hållbar som snittblomma.

Höjd 40 cm. Blommar juli - augusti.

Kinesisk gräslök

Allium tuberosum

Ettårig- till flerårig. En variant av gräslök med samma växtbetingelser men med smak av vitlök. En trevlig, god och användbar krydda.

Höjd 15-30 cm.

Koreansk anisisop

Agastache rugosa

Perenn. 10 cm långa upprätta blomspiror med blåvioletta eller vita blomspiror. Är dekorativ även i vinterrabatten. Blad och blommor används i sallader, som fyllning i t ex kyckling och som te.

Höjd 100 cm. Blommar i juli - augusti.

Koriander

Coriandrum sativum

Ettårig. Ser ut som slätbladig persilja. Små rosavita blommor. De späda bladen kan användas i stället för persilja, hackade blad passar bäst i kryddstarka rätter. Den är en vanlig krydda i orientalisk och sydeuropeisk matlagning. Omnämndes redan på babyloniska lertavlor och förekom i de hängande trädgårdarna.

Höjd 30 - 45 cm. Blommar i juli - augusti.

Kryddsalvia

Salvia officinalis

Perenn. Halvbuske med silvergrå blad och blåa blommor. Passar bra till fet mat såsom fläsk, gås, ål, till vilt, soppor, ost, pasta och ris. Hackade salviablad är goda i kryddsmör. Anses som medicinalört ha goda egenskaper vid svettningar, även klimakteriesvettningar, och inflammationer i mun, näsa, hals.

Höjd 60 cm. Blommar i juni-juli.

Kryddtagetes "Liten häcktagetes"

Tagetes tenuifolia

Ettårig. Starkt förgrenade plantor med skirt smakrikt bladverk och små enkla blommor. Mycket rikblommande. Bladen används nerklippta i t ex färskostblandningar och sallader. Dekorera salladen med de ätbara blommorna.

Höjd 20 cm.

Lakritstagetes Dropshot

Tagetes filifolia

Ettårig ört med deokorativt, väldoftande bladverk med smak som påminner om anis/lakrits. Buskigt växtsätt.

Höjd 15 - 35 cm

Libbsticka

Levisticum officinalis

Perenn. Den stora, vackra libbstickan passar utmärkt som bakgrundsväxt eller solitär i kryddgården. De starka och kraftiga stänglarna blir upp till 2 m höga. De vackert gröna bladen är djupt flikiga och de gula blommorna kommer i platta flockar högt ovanför bladen. Hela plantan smakar och luktar som selleri, men mycket starkare. Används med försiktighet. Kan användas i stället för buljongtärning. Hackade färska blad, späda stjälkar eller frön kan användas i köttstuvningar i stället för selleri.

Höjd 200 cm. Blommar i juni-juli.

Malört

Artemisia absinthum

Perenn. Klassisk brännvinskrydda för "Bäska droppar". I övrigt har man ingen användning för den i matlagning. I en färgrik rabatt blir den en vilsam kontrast. Kan skrämma bort myror och andra småkryp. Lägg grovklippta kvistar över oönskade myrstråk! Används som läkeört vid parasiter.
Vacker att ha i buketter. Mycket vacker som liten häck.

Höjd 70 - 100 cm.

Mejram

Origanum majorana

Hos oss ettårig. Kusin med oregano. Har små vita eller rosavita blommor. Används i kötträtter och i sallader men framför allt i ärtsoppa. Passar också mycket bra till rotsaker och pastarätter - t ex lasagne.

Höjd 20 - 30 cm. Blommar i juli - augusti.

Mexikansk dragon (glanstagetes)

Tagetes lucida

Ettårig. Mexikansk art som kan ersätta fransk dragon i matlagningen. Bildar täta plantor med mängder av små, enkla, skarpgula blommor under hela sommaren.

Höjd 100 - 200 cm.

Oregano "odlad kungsmynta"

Origanum vulgare

Perenn. Små ovala blad, blekt lilarosa blommor och kryddig smak. Används till pizza, tomaträtter, ärtsoppa, sallader, köttfärs, spagettisås mm, men inte fullt så aromatisk som grekisk oregano. Kan torkas som eterneller och är en mycket attraktiv växt för nektarsökande insekter.

Höjd 50 cm. Blommar i augusti-september.

Pepparmynta (olika varianter)
Persilja

Petroselinum

Tvåårig. Finns både krusig och slätbladig. En mycket välkänd och användbar kryddört. Mycket rik på järn. Används nerhackad i kryddblandningar, såser, dressingar m.m.


Pimpinella

Sanguisorba minor

Perenn. Väldoftande kryddväxt. Långa, parbladiga, tandade blad och purpurfärgade klotblommor. Tar liten plats, ger massor av blad och är mycket användbar i sallader. Som salladskrydda ger den gurksmak, hackas i majonnäs och tillsammans med andra örter i fisksås. Enligt Bellman kan den bättra på smaken hos surt rödvin. Vacker som prydnadsväxt och en utmärkt vallväxt, eftersom den är mycket välsmakande för betande djur.

Höjd 50 cm. Blommar i juni-juli.

Piplök "vinterlök"

Allium fistulosum

Perenn. Ätes rå, klippt eller hackad. Särskilt intressant på våren när ingen annan lök finns att tillgå i kryddlandet. Var vanlig i 1700-1800-talets köksträdgårdar. Bra dragväxt för bin. Blommar med dekorativa kvastar.

Höjd ca 50-80 cm.

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Städsegrön buske med mycket vackra orkidéliknade blå blommor. Hos oss övervintrar den inte utomhus och är svår att få i blom. Placeras inomhus på sval plats över vintern. Används i grillade kötträtter, pizza, kyckling, lamm och fläskkött. Kan hjälpa vid huvudvärk inklusive migrän. Påverkar blodkärlen och är bra för kroniska cirkulationsproblem inklusive lågt blodtryck. Stimulerar aptiten.

Höjd 50 - 80 cm. Blommar i juni - juli.

Sallatskranskrage

Chrysanthemum coronarium

Ettårig. En ätlig krysanthemum med en kryddig, säregen smak som kan användas i sallader, eller till mjölksyrade grönsaker.

ca 40-60 cm. Blommar i juni - augusti.

Sommarkyndel

Satureja hortensis

Ettårig. Bildar rikt förgrenade plantor med rödaktig stjälk och smala, lansettlika blad. Blommorna är ljusvioletta och mycket attraktiva för humlor och bin. Har ganska stark pepparsmak. Passar mycket bra tillsammans med bönor, fågel och kött. God att strös hackad över äggrätter. Motverkar gasbildning i magen.

Höjd 15 -25 cm.

Spansk körvel

Myrrhis odorata

Perenn. Får vackra ormbunkslika blad tidigt på våren. Blommorna ser ut som hundlokans. Har en sötaktig smak som påminner om anis eller lakrits. Passar i sallader, salladsdressingar och kryddsmör. Minskar syrligheten i rabarber- och krusbärspajer. Man kan då använda mindre mängd socker.

Höjd 50 - 90 cm. Blommar i maj - juni.

Stenkyndel

Calamintha nepeta

Perenn. Får små ljuslila blommor som sitter i långa, upprätta ställningar. Passar särskilt som krydda till svamprätter. Vissnar ner helt och kommer först på sommaren.

Höjd 30 - 60 cm. Blommar sent.

Stevia "Sötflockel"

Stevia rebaudiana

Perenn om den övervintras varmt. Den sydamerikanska växten Stevia innehåller ämnet steviosid som är 300 ggr sötare än vanligt socker. Sötman är som högst på hösten och koncentreras vid torkning. Kan i små mängder användas som naturens egna alternativa sötningsmedel men Livsmedelsverket anser ännu inte växtens egenskaper tillräckligt utredda för att rekommenderas till användning.Har använts i århundraden som sötningsmedel i Sydamerika.

Höjd 50 -70 cm.

Temynta

Monarda didyma

Perenn. Spindellika blommor i röda nyanser. En av de vackraste kryddörterna och passar därför även i perennrabatten. Bladen kan användas i sallader och till kryddstarka rätter som köttgrytor och curryrätter. Vacker som snittblomma. Användes av indianerna som te.

Höjd 80 cm. Blommar i juli - augusti.

Timjan "Trädgårdstimjan"

Thymus vulgaris

Perenn. Liten doftande halvbuske med små rundade blad och bleklila blommor. Passar bra i örtsåser, soppor och stuvningar.
Har stark desinficerande verkan. Anses kunna lindra vid förkylning och influensa med luftvägsinfektioner, vid akut och kronisk hosta, kikhosta, halsont och halsfluss. Utvärtes till bad och omslag vid infekterade, svårläkta sår.

Höjd 10 - 20 cm.

Turkisk drakblomma

Dracocephalum moldavica

Ettårig. En aromatisk växt med doft och smak som påminner om citronmeliss. Kan användas till té. En mycket bra växt för att lock fram bin.

Höjd ca 50 cm.

Vinterkyndel

Satureja montana

Flerårig. Aromatiska blad och vita blommor. Typisk korv- och köttkrydda men även lämplig till fisk och grönsaker. Använd den i soppor och stuvningar. Användes förr vid köttbrist för att kryddsätta kål och bönor.

Höjd 30 cm. Blommar i juli och augusti.