Pioner

 

Svenskt namn Latinsk namn Sort Beskrivning
Doctor Alexander Fleming
Paeonia lactiflora
Luktpion
Doftande blommor med inåtböjda lysande dubbla rosa kronblad. Doftar fint. Blommar medeltidigt. Höjd ca 110 cm.
Bowl of Beauty (Hoogendoorn, 1949)
Paeonia lactiflora
Luktpion
I folkmun kallas den även för näckrospion. En mycket frisk och tacksam sort, lika bra som snittblomma som i rabatten. Bladverket och den kraftiga stjälken matchar den kraftiga färgkombinationen. Kronbladen är rosa medan mitt fylls med gult, 85-90 cm.
Duchesse de Nemours (Calot, 1856)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Blommorna är nästan fyllda och vita. Blommans mitt är i början ljusgul men bleknar sedan till vitt. Sorten är tidig, pålitlig och rikblommande. God doft.
Stjälkarna kan vara veka och kan behöva stöd.
Den blir ca 80 cm hög.
Edulis Superba (Lemon, 1824)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Detta är den äldsta starkt rosa, fyllda luktpionen. Den introducerades 1824 på blomsterutställningen i Paris och väckte enormt uppseende.
En rikblommande sort som står sig bra i konkurrensen mot de nyare sorterna. Finns i många gamla trädgårdar. Blir 90 cm hög.
Felix Crousse (Crusse, 1881)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Sorten har varit känd tidigare under namnet Victor Hugo. Blommar alltid pålitligt under senare delen av högsäsongen. Blomman har en starkt lysande röd ton. De tätt fyllda, runda blommorna bärs av något vingliga långa blomstjälkar. Varma kvällar doftar den svagt pepparmynta.
Höjd 90 cm.
Festiva maxima (Miellez 1851)
Paeonia lactiflora
Luktpion
En av de äldsta och bästa sorterna med stora, fyllda, rent vita blommor med röda stänk på blombladens toppar.
Den blommar i juni-juli och blir 80-100 cm hög.
Inspecteur Lavergne
Paeonia lactiflora
Luktpion
Välformade, fyllda och runda blommor, intensivt karminröda. En mycket omtyckt och pålitlig pion. Doftar gott. Blommar i mitten av sommaren. Höjd 85 cm.
Karl Rosenfield (Rosenfield, 1908)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Den blommar medeltidigt med mycket prydliga, röda, fyllda blommor. En mycket hållbar snittblomma.
Marie Lemooine (Crusse, 1869)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Blir ca 80 cm hög, på stadiga stjälkar. Den har vita fyllda blommor med citrongul lyster och karminröda stänk.. Doftar gott och blommar juni - juli.
Nippon Beauty
Paeonia latifora
Luktpion
Mörkröd med japansk anemonform. I mitten mörkröda tofsar med guldgula kanter. Mörkgrönt bladverk. En mogen planta är mycket blomrik och har några sidoknoppar. Inget stöd krävs. Frökapslarna rödtonade.
Sarah Berhardt (Lemoine, 1906)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Blommorna är tätt fyllda, ljust pärlemorrosa med knappt märkbara röda prickar. En gammal välkänd trädgårdssort som lämpar sig bra som snittblomma och i större rabatt. Den sprider en svag väldoft.
Senblommande, 90-100 cm hög.
Sword Dance
Paeonia lactiflora
Luktpion
Japansk form. Klara röda kronblad runt den klargula, rödstrimmiga mitten. Mycket fin färgeffekt. Bleknar inte i solen. Hög, bred buske som tornar över de andra, starka stjälkar som kläs väl med blad. Mycket pålitlig blommare. Sätter frön. Blomrik. Några sidoknoppar. Tål vind och värme. Mycket bra snittblomma.
White Wings (Hoogendorn, 1949)
Paeonia lactiflora
Luktpion
Den kan bli 90 cm hög. Den har upp till 20 cm stora, något löst byggda vita blommor på starka, upprätta stjälkar. Den röda pastillen lyser från blommans mitt.
Bondpion
Paeonia officinalis
Röd, och rosa
Bondpionen härstammar från Grekland och var en av de första sorterna som kom till Sverige redan under 1700-talet eller tidigare. I gamla trädgårdar har bondpionen en självklar plats