Plantlista 2014
Svenskt namn   Höjd och blomtid Beskrivning
Alchymist
En klätterros, men inte gammaldags, kan bli 3 m. Härdig till zon 4-5. Blomningen är generös, blommorna är stora och skiftar från orange till gult och går över till gulrosa. Den svingar sig i höjden med grova rankor. Doften är fruktig. Blommar i juli.
Apotekarrosen Gallicaros Höjd ca 120 cm. Härdig till zon 7. Kan påträffas i gamla trädgårdar, då den var i odling redan på 1300-talet. Den bildar en tät stadig buske med mörkgrönt bladverk. I juli är den översållad av stora, halvdubbla klart rosenröda blommor med en krans av gula ståndare. En av de vackraste av alla.
Blanc Double de Coubert Vresros En bredväxande buske, omkring 1 - 1,5 m, som är mycket lättskött och som blommar om och om igen. Härdig till zon 7. Bländande vita dubbla doftande blommor. Troligtvis den mest vita av alla parkrosor och med en alldeles särdeles stark och skön doft.
Célestial
Albaros Mycket lång blomning från midsommar. En mycket härdig och anspråkslös ros. Härdig till zon 6. Buskarna är rejäla och stadiga, 1,5 - 2 m höga. Det grågröna bladverket bildar en perfekt bakgrund till de halvfyllda ljuvligt rosa blommorna och sällsynt vackra knopparna.
Drottningen av Danmark
Albaros Höjd 150 cm. Härdig till zon 4. Blommorna är stora, mycket välfyllda med karminrosa mitt och blekare kanter. Anses höra till de allra vackraste av de gamla rosorna. Busken är luftig, ganska taggig och med mycket prydliga mörkt gröna blad.
Duchesse de Montebello Gallicaros Höjd 1 -1,5 m. Härdig till zon 5. En buskros med krsftigt och tätt växtsätt. Blommorna är utsökt vackra medelstora och tätt fyllda kronbladens formation bildare n skål. Blomfärgen är rosa till ljut rosa. Doften är stark till söt. Blommar rikligt från juni till slutet av juli. Skuggtålig.
Fairy dance (Red the Fairy) Polyanth-ros Höjd 80 - 100 cm. Härdig till zon 4.
En röd variant av 'The Fairy'. En rabattros som har en överdådig blomning med små, små söta blommor. En mycket lättskött ros som kan beskäras ovarsamt men många anser att den blir vackrast utan beskärning. Blommar från andra veckan i juni till långt in p
Fairy, The Polyantha-gruppen Höjd 80-100 cm. Härdig till zon 4. En rabattros som har en överdådig blomning med små, små söta blommor i rosa. En mycket lättskött ros som kan beskäras ovarsamt men många anser att den blir vackrast utan beskärning. Blommar från andra veckan i juni till långt in på hösten. Tätt och brett
Fantin - Latour Celestial Höjd 100 cm. Härdig till zon 4. Kraftig tät buske med stora ljusrosa, välfyllda och skålformade blommor i klasar. Har fått namnet efter en fransk blomstermålare.
Finlands vita ros (Plena) Rosa pimpinellifolia En rotäkta ros. Härdig högt upp i landet. Blommar islutet av juni-juli. En vacker och ursprunglig ros med små blad och vita, vackert formade blommor med underbar doft. Olika varanter förekommer i olika delar av landet
Flammentanz Kordesiiros Uppbunden kan den bli 4-5 m hög. Härdig till växtzon 6. Ingen gammaldags ros men mycket härdig och skuggtålig klätterros. Gröna blad, matta eller svagt glänsande och något läderartade. Blommorna är stora sammetslystert karminröda, fyllda i klasar.
Fru Dagmar Hastrup Vresros Blommar från mitten av juni till in i oktober. Höjt drygt en meter. Härdig upp till zon 6. En ros från början av 1900-talet. Härdig, frisk, skuggtålig och anspråkslös. Växtsättet är tätt och brett. Blomknopparna är spetsiga och mörkt rosa, blommorna är stora, ibland upp till 12 cm, enkla ljust rosa, ofta med svagt lila ton.
Frühlingsduft Pimpinellros En modern buskros - men mycket vacker! Höjd 150-200 cm.
Härdig till zon 7:
Har gräddfärgade blommor med rosa och aprikosfärgade fläckar. Den blir en hög buske med rankade grenar alldeles översållade med starkt doftande blommor. Remonterande.
Frühlingsgold Pimpinellros Härdig till zon 5. Den har enkla gul-rosa blommor med en härlig doft, som efter blomningen i juli blommor om på hösten. En hög buske med rankade grenar som kläs med blommor. Daterad till 1949.
Geschwinds Nordlandrose Multiflora-gruppen Höjd upp till 4 m. Härdig till zon 5. En lättodlad klätterros som är både tålig och vacker. Blommorna är stora och fyllda, ljust rosa. Blommar från slutet av juni till slutet av juli. Medelstark doft. Tätt och kraftigt växtsätt. Skuggtålig.
Ghislaine de Féligonde Myskros Blir ca 125 cm hög och ger även blommor på eftersommaren på nyvuxna årsskott. Härdig till zon 4. Blommar med stora klasar av små dubbla koppargula blommor, som kan skifta till rosavitt.
Hansa Vresros Blomningen pågår från mitten av juni till sent inpå hösten. Höjden kan bli drygt 1,5 m. Härdig till zon 8. En ros från början av 1900-talet som trivs på torra och magra jordar. Mycket härdig, skuggtålig och lättodlad. Växtsättet är vackert, kraftigt och tätt. Blommar med stora praktfulla karminröda till purpurröda blommor.
Heidelberg Modern buskros En kraftigt upprättväxande ros (klängros) som breder ut sig måttligt åt sidorna. Remonterande. Härdig till zon 4. Mellanröda, relativt stora och välfyllda blommor. Doften är lätt och behaglig och det rikliga floret följs av spridda blommor under sensommaren och hösten. Lämplig för buskage och lklätterros vid stolpar, väggar och murarsom inte bör utsättas för starkt solsken.
Henri Martin Mossros Busken är kraftigväxande, kan bli 150-175 cm hög. Härdig till zon 6.

Blommar rikt med starkt doftande medelstora halvfyllda klart karminröda blommor från midsommar till mitten av juli. Knopparna är svagt mossiga. Den kan blomma även på ganska skuggiga platser.
Jacques Cartier Portlandros Höjd ca 100 cm.
Härdig till zon 5.
Med en stark doft och mycket tätfyllda, rätt platta och ibland lite rufsiga blommor i klart rosa med blekare i kanten blev den då den introducerades 1868 snabbt en storfavorit. Knopparna är mycket vackra just innan de slår ut.
Japansk klätterros Rosa multiflora Låg klätterros med bågformat grenverk. Härdig till zon 4. De små enkla blommorna har en utpräglad fruktdoft och slår ut i mängder under högsommaren Blommorna är gräddvita. Under hösten följs de av små orangeröda nypon.
Leverkusen Kordesiiros Uppbunden kan den bli 3-4 m. Härdig till växtzon 4. Ingen gammaldags ros men enligt viss expertis den bästa av de återblommande klätterrosorna. Växtsättet är mycket kraftigt och ganska tätt. Blommorna är svavelgula.
Louis Bugnet Rugosa-gruppen Höjd 150 cm. Härdig till zon 6. En remonternade buskros. Blommar från slutet av juni till hösten. Blomman är rent vit medan de yttre kronbladen är karminröda. Knopparna är röda. Doftar starkt.
Louise Odier Bourbonros Blommar flitigt från midsommar till senhösten. Höjd 150 cm.
Härdig till zon 6.
En tät stadig buske med ljust vackert bladverk. Blomman är välformad, tätt fylld, rent rosa och starkt doftande.
Madame Boll Portlandros Har ett buskigt växtsätt och blir 125 - 150 cm hög. Härdig till zon 6. Starkt doftande stora intensivt rosafärgade, och tätt fyllda blommor. Den blommar från midsommar till långt in på hösten.
Madame Plantier Albaros Höjd 125 - 150 cm.
Härdig till zon 5.
En av de vackraste gammaldags buskrosorna med vita blommor. En bred, ljusgrön buske som blir vackrast om den binds upp på stöd, så att de graciösa blommorna kan hänga ned. Kan även användas som klätterros. Blir översållad av medelstora, fyllda och härligt doftande blommor. Blommar från slutet av juni till slutet av juli.
Maiden blush Albaros Höjd 125 - 150 cm.
Härdig till zon 5.
Buskros med kraftigt, tätt växtsätt. Kan även användas som klätterros. Har stora tätt fyllda rosa blommor med härlig doft och perfekt form. Den rikliga blomningen infaller i slutet av juni och pågår 3-4 veckor.
Maxima Albaros Blommar mycket rikligt från midsommar till slutet av juli. Härdig och anspråkslös. Kan odlas som klätterros, upprätt kan den bli 4 m. Tålig till zon 7. En av de äldsta albarosorna. Vida spridd i Europa på 1500-talet men är troligen äldre än så. Enskilda plantor kan bli mycket gamla. Blommorna är krämvita till vita, tätt fyllda. Doften är stark och fin.
New Dawn
En klätterros, men inte gammaldags som kan bli upp mot 3 m.
Härdig till zon 5.
Fyllda, fina ljusrosa blommor med härlig doft. Blomrik med återkommande blomning hela sommaren. En vanlig ros i trädgårdarna men osäkert om den kan benämnas gammaldags. Den växer lite långsamt i början.
Nevada Moyesi-gruppen Höjd 150-300 cm. Härdig till zon 6. Blommorna är gräddvita och doftar svagt. Blommar från mitten på juni och en månad framåt. Remonterar men inte i lika mycket blommor som vid första blomningen. Ljust och matt bladverk. tätt och fylligtväxtsätt.
Nuits de Young Myskros Höjd ca 1m. Härdig till zon 4 En säregen ros med gruppens mörkaste blommor som är mörtk purpurvioletta till mörkt kastanjebruna med sammetslyster. Blommorna är 5-6 cm i diameteroch fyllda eller tätt fyllda. Doften är medelstark. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli.
Persian Yellow Persisk ros
En bred buske med bruna taggiga grenar och persiljegrönt, smått bladverk. Busken översållas av dubbla gula blommor och den blommar mycket under första hälften av juli, då den lyser som en sol lång väg. Blommorna har en lite annorlunda doft, kanske lite matoljeaktig. Härdig till zon 6.
Polstjärnan (Wasastjärnan)
En klätterros, men inte gammaldags, som kan bli 4-5 m.
Härdig till zon 7.
En mycket härdig och blomrik sort som växer mycket snabbt. Den blommar i juni-juli med vita halvfyllda blommor. Doften är svag men fin. På hösten blir Polstjärnan rödprickig av små nypon.
Rosa Helena (Honungsros) Rosa Helenae Härdig till zon 3. En underbar klätterros som kan bli upp mot 6 m. Blommar med ljust honungsfärgade blommor. Humlor och bin älskar de doftande blommorna som på hösten bildar små nypon. Blomningen sker i juli
Rosa Helena - Lykkefund
Höjd 3 - 4 m. En taggfri honungsros som blommar litet senare än den mer vanliga Rosa Helenae Hybrida. Engångsblommande och starkt doftande togs den fram 1930. Blommar juni - oktober.
Rosa Mundi - polkagrisros Gallicaros Blomning slutet av juni-slutet av juli. Härdig, skuggtålig och lättodlad. Höjden 1-1,5 m. Härdig till zon 6. Går ibland även under namnet Versicolor. En mycket gammal ros. Ett måste i en samling av gammaldags rosor! Blommorna är stora karminröda med rosa och vita strimmor. Doften är stark och fin. Torkade kronblad håller även de doften länge.
Rose de Recht Damscenaros Höjd 80-100 cm. Härdig till zon 5. En charmig ros som blommar generöst från slutet av juni till slutet av juli, därefter med korta pauser till långt in på hösten. De tätt fyllda blommorna har karminröd färg och god doft. Ganska lågvuxen med tätt upprätt växtsätt. Skuggtålig.
Salet Mossros Höjd ca 120 cm. Härdig till zon 5.
Den bästa remonterande mossrosen.
Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Återkommer med svagare blomning på eftersommaren. Ett tätt växtsätt med upprätta lite bågböjda grenar. 'Mossan' är kort och grön med eller rödaktig och täcker blomknopparna och blomskaften.
Sommerwind
Ca 60 cm hög. Härdig till växtzon 5. Sol till halvskugga. Medelstora, halvfyllda blommor som är rosa till färgen.
Blommar rikligt från juli till oktober.
Stanwell Perpetual Pimpinellros Höjd 150-175 cm. Härdig till zon 6.
Starkt förgrenad buske. Blommorna har gammaldags utseende, är svagt rosa, med fin doft. Blomningen börjar vid midsommar och fortsätter ända tills frosten kommer. Mycket bra även på torr och mager jord. Förutom att användas i buskage är den lämplig som häck. En tålig vacker buskros.
Sympathie
En klätterros, men inte gammaldags, som kan bli 2-3 m.
Härdig till zon 4.
Blommorna är röda, stora och fyllda. Den har ett kraftigt växtsätt. Blommar hela sommaren.
Zephirine Drouhin Bourbonros Rikblommande och blommar om flera gånger under sommaren.
Höjd 150 cm.
Härdig till zon 4.
En busk- och klängros med prydliga blad och vackra, röda skott, helt tagglös. Blomman är fylld, lysande mörkrosa med stark doft.
Äppelros / Birgittarosen Rosa rubiginosa Höjd 1,5 - 2 m. Härdig till zon 4. En ros som bjuder på två dofter, blomman doftar ros och bladen doftar äpple, särskilt när luften är fuktig. Blomman är rosa med enkla blommor. Sitt smeknamn har rosen fått för att den är vanlig i trkten kring Vadstena. Enligt legenden tog Heliga Birgitta med sig rosen härifrån barndomshemmet i Finsta. blommar från midsommar till slutet av juli.